wellcome

Καλώς ήλθατε σε ένα χώρο ενημέρωσης θεμάτων υγείας, κλασσικής και εναλλακτικής ιατρικής. Το ιατρείο βρίσκεται στον Καρτεράδο Σαντορίνης.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο με οτι μπορεί να έχει ένα ιατρείο όπως Triplex καρδιάς, παιδιών (ανω των 5 ετών ) και ενηλίκων, δοκιμασία κοπώσεως, Holter καρδιακού ρυθμού και συσκευή συνεχούς καταγραφής της αρτηριακής πιέσεως. Επίσης μικροσυσκευές για την διαφοροδιάγνωση σε επείγοντα περιστατικά, όπως αναπνευστικός έλεγχος με σπιρόμετρο ή οξύμετρο καθώς και μέτρηση σακχάρου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Tι είναι ο βηματοδότης ?

Η καρδιά μας χτυπάει με ένα αριθμό παλμών το λεπτό, που καθορίζεται από μία ομάδα καρδιακών κυττάρων που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς μας και αποτελεί τον φυσικό μας βηματοδότη. Ο αριθμός αυτός των παλμών είναι ελαφρά διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο και κυμαίνεται. Σε πλήρη ηρεμία είναι συνήθως 60 – 70 / λεπτό, αλλά σε κάποιους μπορεί να είναι και 50 / λεπτό, χωρίς υποχρεωτικά να είναι αθλητές. Στον ύπνο μάλιστα συχνά φθάνει τους 40 ή και χαμηλότερα, χωρίς αυτό να είναι παθολογικό.  Προς τα άνω, ο αριθμός των παλμών εύκολα φθάνει ψηλά, είτε λόγω συναισθηματικών ερεθισμάτων ή από κόπωση. Για να έχετε μία ένδειξη του πόσο ψηλά μπορεί να ανέβουν οι παλμοί μας, σε περίπτωση δοκιμασίας κοπώσεως σε άτομο 30 ετών φθάνουμε τους 180 με 190 σφ/λεπτό ενώ σε ηλικία 60 ετών, τους 150 με 160 / λεπτό.
Υπάρχουν κάποιες παθο-λογικές καταστάσεις, που ο φυσικός μας βηματοδότης δεν λειτουργεί σωστά, ή λειτουργεί σωστά αλλά δεν μπορεί να εξαπλωθεί το ερέθισμά του στην καρδιά. Τότε πρέπει να τοποθετήσουμε ένα τεχνητό βηματοδότη, που θα αναλάβει να παράγει αυτό το ερέθισμα στην θέση του δικού μας ή να μεταφέρει στην καρδιά το δικό μας ερέθισμα.
Οι σύγχρονοι βηματοδότες είναι πολύ εξελιγμένοι, μικρού μεγέθους, με μπαταρίες μεγάλης διάρκειας και μπορούν σε κάποιο βαθμό να μιμούνται τον φυσικό βηματοδότη, πχ να αυξάνουν τον αριθμό των παλμών μας όταν τρέχουμε. Το ποιος τύπος βηματοδότη είναι κατάλληλος για την ηλικία μας και την δραστηριότητά μας, είναι δουλειά του ειδικού ιατρού και όχι δική μας. Δεν είναι δηλαδή ένας βηματοδότης με πολλές δυνατότητες και αυξομείωση της συχνότητάς του, απαραίτητος για όλους μας.
Βηματοδότης μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά. Η χρήση του δεν περιορίζει συνήθως μία φυσιολογική ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι με βηματοδότη που κάνουν και έντονη άθληση.
Η τοποθέτησή του, δεν είναι συνήθως δύσκολη. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγη ώρα, ο ασθενής είναι ξύπνιος και χρησιμοποιείται μόνο τοπική νάρκωση. Μία μικρή τομή, λίγων εκατοστών, κοντά στον δεξιό ή αριστερό ώμο, χρησιμεύει για την δημιουργία μίας μικρής θήκης κάτω από το δέρμα, όπου τοποθετείται ο βηματοδότης. Το μέγεθός τους σήμερα είναι πολύ μικρό και δεν ενοχλεί. Μετά, ένα ή δύο λεπτά ηλεκτρόδια,  εισάγεται από μία φλέβα, μέσα στην καρδιά, και μεταφέρει το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγει ο βηματοδότης. Το καλώδιο αυτό, μερικές ημέρες μετά, είναι σταθερά στερεωμένο στο εσωτερικό της καρδιάς. Μία ως τρεις ημέρες μετά την τοποθέτησή του, ο  ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο.


Σε επόμενο άρθρο θα ενημερωθείτε για το πως θα προσαρμόσετε την ζωή σας, στην ύπαρξη του βηματοδότη σας.    
                               
       Καρδιολογικό  ιατρείο  - Βασίλειος  Νομικός
       Σαντορίνη – Καρτεράδος   ( έναντι Σ/Μ  Δεναξάς )
       Τηλ: 2286 304821 - Κιν: 6940 60 2002
       e-mail : cardiosanto@gmail.com

1 σχόλιο: