wellcome

Καλώς ήλθατε σε ένα χώρο ενημέρωσης θεμάτων υγείας, κλασσικής και εναλλακτικής ιατρικής. Το ιατρείο βρίσκεται στον Καρτεράδο Σαντορίνης.

Είναι πλήρως εξοπλισμένο με οτι μπορεί να έχει ένα ιατρείο όπως Triplex καρδιάς, παιδιών (ανω των 5 ετών ) και ενηλίκων, δοκιμασία κοπώσεως, Holter καρδιακού ρυθμού και συσκευή συνεχούς καταγραφής της αρτηριακής πιέσεως. Επίσης μικροσυσκευές για την διαφοροδιάγνωση σε επείγοντα περιστατικά, όπως αναπνευστικός έλεγχος με σπιρόμετρο ή οξύμετρο καθώς και μέτρηση σακχάρου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Tι είναι ο βηματοδότης ?

Η καρδιά μας χτυπάει με ένα αριθμό παλμών το λεπτό, που καθορίζεται από μία ομάδα καρδιακών κυττάρων που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καρδιάς μας και αποτελεί τον φυσικό μας βηματοδότη. Ο αριθμός αυτός των παλμών είναι ελαφρά διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο και κυμαίνεται. Σε πλήρη ηρεμία είναι συνήθως 60 – 70 / λεπτό, αλλά σε κάποιους μπορεί να είναι και 50 / λεπτό, χωρίς υποχρεωτικά να είναι αθλητές. Στον ύπνο μάλιστα συχνά φθάνει τους 40 ή και χαμηλότερα, χωρίς αυτό να είναι παθολογικό.  Προς τα άνω, ο αριθμός των παλμών εύκολα φθάνει ψηλά, είτε λόγω συναισθηματικών ερεθισμάτων ή από κόπωση. Για να έχετε μία ένδειξη του πόσο ψηλά μπορεί να ανέβουν οι παλμοί μας, σε περίπτωση δοκιμασίας κοπώσεως σε άτομο 30 ετών φθάνουμε τους 180 με 190 σφ/λεπτό ενώ σε ηλικία 60 ετών, τους 150 με 160 / λεπτό.
Υπάρχουν κάποιες παθο-λογικές καταστάσεις, που ο φυσικός μας βηματοδότης δεν λειτουργεί σωστά, ή λειτουργεί σωστά αλλά δεν μπορεί να εξαπλωθεί το ερέθισμά του στην καρδιά. Τότε πρέπει να τοποθετήσουμε ένα τεχνητό βηματοδότη, που θα αναλάβει να παράγει αυτό το ερέθισμα στην θέση του δικού μας ή να μεταφέρει στην καρδιά το δικό μας ερέθισμα.
Οι σύγχρονοι βηματοδότες είναι πολύ εξελιγμένοι, μικρού μεγέθους, με μπαταρίες μεγάλης διάρκειας και μπορούν σε κάποιο βαθμό να μιμούνται τον φυσικό βηματοδότη, πχ να αυξάνουν τον αριθμό των παλμών μας όταν τρέχουμε. Το ποιος τύπος βηματοδότη είναι κατάλληλος για την ηλικία μας και την δραστηριότητά μας, είναι δουλειά του ειδικού ιατρού και όχι δική μας. Δεν είναι δηλαδή ένας βηματοδότης με πολλές δυνατότητες και αυξομείωση της συχνότητάς του, απαραίτητος για όλους μας.
Βηματοδότης μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά. Η χρήση του δεν περιορίζει συνήθως μία φυσιολογική ζωή. Υπάρχουν άνθρωποι με βηματοδότη που κάνουν και έντονη άθληση.
Η τοποθέτησή του, δεν είναι συνήθως δύσκολη. Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγη ώρα, ο ασθενής είναι ξύπνιος και χρησιμοποιείται μόνο τοπική νάρκωση. Μία μικρή τομή, λίγων εκατοστών, κοντά στον δεξιό ή αριστερό ώμο, χρησιμεύει για την δημιουργία μίας μικρής θήκης κάτω από το δέρμα, όπου τοποθετείται ο βηματοδότης. Το μέγεθός τους σήμερα είναι πολύ μικρό και δεν ενοχλεί. Μετά, ένα ή δύο λεπτά ηλεκτρόδια,  εισάγεται από μία φλέβα, μέσα στην καρδιά, και μεταφέρει το ηλεκτρικό ερέθισμα που παράγει ο βηματοδότης. Το καλώδιο αυτό, μερικές ημέρες μετά, είναι σταθερά στερεωμένο στο εσωτερικό της καρδιάς. Μία ως τρεις ημέρες μετά την τοποθέτησή του, ο  ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο.


Σε επόμενο άρθρο θα ενημερωθείτε για το πως θα προσαρμόσετε την ζωή σας, στην ύπαρξη του βηματοδότη σας.    
                               
       Καρδιολογικό  ιατρείο  - Βασίλειος  Νομικός
       Σαντορίνη – Καρτεράδος   ( έναντι Σ/Μ  Δεναξάς )
       Τηλ: 2286 304821 - Κιν: 6940 60 2002
       e-mail : cardiosanto@gmail.com





Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

                                      Παίρνετε  Sintrom ?

Yπάρχουν παθήσεις για τις οποίες ο γιατρός σας, σας εχει συνταγογραφησει την ληψη του αντιπηκτικού Sintrom Τέτοιες παθήσεις ειναι η υπαρξη τεχνιτής προσθετικής βαλβίδας, η κολπική μαρμαρυγή, και το ιστορικό θρόμβου, συνηθως σε φλεβες των ποδιών. Υπαρχει επίσης η πνευμονική εμβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο κά.
Στοχος του φαρμακου αυτου ειναι να κάνει το αίμα σας να μην πήζει εύκολα. Αυτή την «αραίωση» την μετράμε με την εξέταση του ΙΝR. Αναλογα με την παθηση και πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας, τιμη του INR πρέπει να ειναι απο 2 έως 3 και κάποιες φορες παραπάνω, ανάλογα με την πάθηση. Το INR ενός ανθρώπου που δεν παίρνει Sintrom ειναι 1. Η δόση για καθε άνθρωπο είναι διαφορετική και προσαρμό-ζεται με σχετικα συχνές μετρήσεις στην αρχή που αφου  σταθεροποιηθεί, γίνονται περιπου ανα 30-40 ημέρες. Η επίτευξη μιας ακριβώς σταθερής τιμής, δεν ειναι δυνατή. Αυτη επηρεάζεται απο λήψη και αλλων φαρμάκων, απο απορύθμιση αλλων παθήσεων και απο την λήψη τροφών ή συμπληρωμάτων διατροφής.
Επειδη η δράση του Sintrom γίνεται με μπλοκάρισμα της δράσης της βιταμίνης Κ, ειναι προφανες πως τροφές που περιέχουν την βιταμηνη αυτη, θα μειωνουν την δραση του και αρα θα μειώνουν το INR. Οι τροφές αυτες ΔΕΝ απαγορεύονται. Πρέπει να προσέχουμε ομως την ποσότητά τους και κυρίως την σταθερη συχνότητα λήψης τους.
Λεμε πχ πως αποφευγουμε τα πράσινα λαχανικά. Αν όμως τρώμε, πρέπει πχ να τα τρωμς 2 φορές την εβδομάδα, σταθερά.
Τροφες πολύ πλουσιες σε βιτ. Κ ειναι: Φυλλα παντζαριού, μαιντανός, λαχανίδα, η ρέβα, το σπανάκι κυρίως το μαγειρεμένο.
Τροφές με αρκετή Βιτ Κ ειναι το μπρόκολο και  το λάχανο. 
Λιγη Βιτ Κ εχει ο αρακάς, τα φασόλια, η πατάτα, η ντομάτα, τα σπαράγγια, οι μελιτζάνες κλπ
 Βλέπετε λοιπόν πως ο κανονας των πράσινων λαχανικών δεν ειναι απόλυτος. Μπορείτε λοιπόν να τρώτε διαφορα λαχανικά, αλλα προσοχή στις ποσότητες και το πόσο συχνά τα τρώτε, πχ πολυ μικρη ποσότητα καθε ημέρα, ή λιγο περισσότερο, 2-3 φορές την εβδομάδα, που θα ειναι ΣΤΑΘΕΡΗ.
Τι ισχύει για τα συμπλη- ρώματα διατροφής και αλλες καθημερινές σας συνήθειες. Το πράσινο τσάι, πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητες κατω των δυο φλυτζανιων την ημέρα όπως και ο χυμός Κρανμπερυ. Κάψουλες σκόρδου, συνένζυμο10 (Q10) , Ginseng, Ginko Biloba, σπιρουλινα, Γλουκοζαμινη-χονδροιτίνη κά. θα ήταν καλό να ενημερώσουμε τον γιατρό μας οτι τα λαμβάνουμε,  οπως επίσης τα συνηθισμένα Ω3 λιπαρά. Τιποτε απο τα παραπάνω δεν απαγορεύεται, ομως θα ηταν καλό να προσαρμοσετε την ποσότητα και κυρίως την συχνότητα λήψης τους μεσα στην εβδομάδα.
Προτιμάτε να πέρνετε το Sintrom το απόγευμα ωστε το μετρούμενο INR  που λαμβάνεται συνηθως το πρωί, να εχει τιμή μακρυά απο την λήψη του χαπιού. Αν ξεχάσατε αν πήρατε το χάπι σας , μην πάρετε αλλο, μέχρι την επομένη δόση. Αν αργήσατε καποιες ώρες, δεν πειράζει , πάρτε το, εκτος αν εχουν περάσει πάνω απο 10 ώρες. Ενημερώστε τον γιατρό σας για την οποιαδήποτε ένδειξη αιμορραγίας ( ουλα, μυτη, κόπρανα κλπ). Διαλέγετε εργαστήρια με διαπιστωμένη αξιοπιστία, σε συννενόηση με τον γιατρό σας. Ενημερώνετε επίσης για φάρμακα που σας εδωσε αλλος γιατρός, ή για νέο νόσημα, αλλαγες διατροφικές, ή οτιδήποτε περίεργο δείτε στον οργανισμό σας.
ΜΗΝ πανικοβληθείτε αν δείτε τιμες INR, υψηλές ή χαμηλές και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, άμεσα.


Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ 

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε απλούς τρόπους να αντικαταστησετε κάποιες κακές συνήθειες που κυρίως το καλοκαίρι, γίνονται αφορμή για μεγάλη κατανάλωση θερμίδων που προέρχονται από ζάχαρη... Δείτε μερικές λύσεις...



http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/SimpleCookingwithHeart/Simple-Cooking-with-Heart-Sip-Smarter-Infographic_UCM_475348_SubHomePage.jsp